Η κα Ελένη Σβορώνου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου με τους δασκάλους τους κα E. Βασιλείου και Β. Αθανασίου, επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου, όπου συναντήθηκαν με την συγγραφέα κα Ελένη Σβορώνου, η οποία τους παρουσίασε το νέο της βιβλίο “Το πάτημα του ‘Ελληνα”.
Με αφορμή τη ζωή του Χρυσόστομου Σμύρνης, τα παιδιά παρακολούθησαν κρίσιμες στιγμές της νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας: τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, έζησαν τα γεγονότα μέσα από τη σκέψη και την καρδιά του ανδρός και σκέφτηκαν καίρια ζητήματα συγκρότησης του Ελληνικού Έθνους-Κράτους και της ταυτότητάς μας.
Ποια είναι τα σύνορα του ελληνικού κράτους; Πώς μεταβαίνουμε από μια πολυπολιτισμική κοινωνία που ζει στο πλαίσιο του Οθωμανικού κράτους σε ένα εθνικό κράτος χωρίς να θίγουμε το δικαίωμα και των άλλων λαών να σχηματίσουν το δικό τους έθνος-κράτος; Η χάραξη συνόρων δεν γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα πάνω από ένα χάρτη. Πίσω από αυτές τις ασκήσεις επί χάρτου υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν βίαιες καταστάσεις. Φανατισμός και βία, από τη μία πλευρά, αλλά και ειρηνική συνύπαρξη αλλόγλωσσων και αλλόθρησκων από την άλλη. Τη μία στιγμή χωρίζεις στρατόπεδα για να παίξεις πόλεμο με ένα άλλο παιδί στην αλάνα και την άλλη χωρίζεις πατρίδες.
Ποιος είναι Έλληνας, τελικά; Ο Χριστιανός Ορθόδοξος που μιλάει την ελληνική γλώσσα; Και οι άλλοι άνθρωποι που ζούσανε στη Μακεδονία ή στη Μικρά Ασία και πιστεύουν στην Ορθοδοξία, κι έχουν τον Πατριάρχη πνευματικό ηγέτη τους αλλά μιλούν βουλγαρικά ή τουρκικά; Είναι ή δεν είναι Έλληνες στην ψυχή;
Σε μια εποχή, τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, που η Ευρώπη βάζει μπρος για τα καλά τις μηχανές της Βιομηχανικής Επανάστασης, που οι Αυτοκρατορίες διαλύονται και σχηματίζονται εθνικά κράτη, εμείς προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τι σημαίνει και ως που φτάνει η Ελλάδα.
Μπορείς, στη δίνη του κυκλώνα, να σκεφτείς ψύχραιμα, να δεις ποιο είναι το σωστό και να αγωνιστείς μέχρι τέλους για μια ιδέα; Την ιδέα της πατρίδας, του έθνους, του δικαίου; Αξίζει τον κόπο να αφιερώσεις τη ζωή σου σε μια ιδέα, σε έναν αγώνα; Και πώς μπορείς να το κάνεις χωρίς να γίνεσαι φανατικός; Χωρίς να απαντάς στη βία με βία; Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να καταφύγεις και σε αυτήν;
Και όλα αυτά τα δούλεψαν τα παιδιά μαζί με την καταπληκτική συγγραφέα, μέσα από ένα ενδιαφέρον εργαστήριο, με αφορμή αποσπάσματα από το βιβλίο, γραπτές πηγές, και οπτικοακουστικό υλικό.

DSC08701DSC08716DSC08691DSC08714