Με πολλή επιτυχία έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, η παρουσίαση του βιβλίου του Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα Αλαίν Γκιγιάρ με τίτλο «Σάκκο και Βαντσέττι», σε μετάφραση Γιάννη Θηβαίου.
Για το ιστορικό υπόβαθρο από το οποίο ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο καθώς και για την αναγκαιότητα να συναντήσουμε την ιστορία τους σήμερα, μίλησε η ιστορικός Λένα Σοφρώνη.
Την ανάλυση του θεατρικού έργου έκανε η θεατρολόγος, δρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τόνια Τσαμούρη.
Αποσπάσματα από το θεατρικό έργο διάβασαν οι ηθοποιοί Κωστής Κούκιος και Θάνος Κυριαζής.
Ο Αλαίν Γκιγιάρ (1966) έγραψε το έργο το 2006 και αναφέρεται σε μια υποθετική συνάντηση των δύο ηρώων λίγο πριν από την εκτέλεσή τους.
Βρισκόμαστε στο 1927, στη φυλακή του Τσέρυ Χιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Νικόλα Σάκκο, ιταλός αναρχικός έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα, άδικα, και δεν του έχουν απομείνει παρά λίγες μόνο ώρες ζωής. Λίγες ώρες πριν το ηλεκτρικό ρεύμα διαπεράσει το σώμα του, πριν πέσει το σκοτάδι, πριν συναντήσει τον θάνατο, εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του σαν σε όνειρο, ένας άλλος κρατούμενος, ο Μπαρτολομέο Βαντσέτι, ο σύντροφός του στους αγώνες. Για λίγο ακόμα, οι δυο τους συνεχίζουν να ονειρεύονται, να αναπολούν τις αναμνήσεις τους και τις αγωνίες τους, να αντιμετωπίζουν κατάματα τον θάνατο, σαν άνθρωποι ελεύθεροι, χωρίς να κάνουν πίσω, ούτε να λυγίζουν, στην υπηρεσία πάντα της μεγάλης υπόθεσης της επανάστασης. Μεταξύ έσχατης παραίσθησης και ιστορικής πραγματικότητας, το έργο αποτελείται από σκηνές μεταξύ των δύο ηρών οι οποίοι ανασυνθέτουν τη διαδρομή της ζωής τους μέχρι τη θανάτωσή τους. Το έργο ολόκληρο είναι μια καταγγελία στην αδικία και τη μισαλλοδοξία.