Οι Ιάπωνες φορούσαν ρούχα από χαρτί από τον 10ο και μέχρι τον 19ο αιώνα, τα «Kamiko»που ήταν πολύ διαδεδομένα στους αγρότες, τους καλόγερους αλλά και την υψηλή κοινωνία. Μαλακό όπως το βαμβάκι και λιγότερο ακριβό το χαρτί μπορεί να είναι ανθεκτικό, ζεστό και αν το περάσει κανείς με διάφορα λάδια γίνεται και αδιάβροχο.
«Σεμαμόρι» στα ιαπωνικά σημαίνει «φυλάω τα νώτα μου», αλλά και τις βελονιές που κεντούν στο πίσω μέρος του κιμονό των μικρών παιδιών για να τους φέρνουν τύχη και να τα προστατεύουν από το κακό.
Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου με τους δασκάλους τους κα Ελένη Παπαβραμοπούλου και Γιάννη Μαυρομάτη, παρακολούθησαν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υφαίνοντας και ράβοντας: τα υφάσματα και οι ιστορίες» (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σχεδιασμός Ειρήνης Βοκοτοπούλου).
Τα παιδιά μελέτησαν και βρήκαν ομοιότητες ανάμεσα στη γλώσσα της ύφανσης, του ραψίματος και της διαδικασίας παραγωγής υφασμάτων και στο ύφος, στα κείμενα και την παραγωγή ιστοριών.
Στο τέλος κατασκεύασαν παραδοσιακές ιαπωνικές κούκλες από χαρτί κεντώντας τις βελονιές για την καλή τύχη!