Βιβλιοπαρουσίαση “ΧΑΛΚΙΝΟ ΓΕΝΟΣ” της Μαρίας Σκιαδαρέση

Mία όμορφη βραδιά απόλαυσαν οι καλεσμένοι  της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου, την Κυριακή 24/5/2015, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σκιαδαρέση “ΧΑΛΚΙΝΟ ΓΕΝΟΣ“.   Την συγγραφέα παρουσίασαν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης, κα Αφροδίτη Δρακάτου, η οποία έκανε ένα εντυπωσιακό καλωσόρισμα στην συγγραφέα στην κεφαλλονίτικη ντοπιολαλιά και κατέθεσε τις σκέψεις της για το βιβλίο καθώς και οι κυρίες Δέσποινα Παπασπύρου και Κατερίνα Μινακούλη, οι οποίες διάβασαν αποσπάσματα από το υπέροχο αυτό μυθιστόρημα εποχής.  

Στη συνέχεια η χαρισματική συγγραφέας, κα Μαρία Σκιαδαρέση, μίλησε για τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο της : μία οικογενειακή σάγκα που εκτυλίσσεται σε μια μακρά χρονική περίοδο, από τον 13 έως τον 21ο αιώνα (1204-2009),παρακολουθώντας τα πάθη μιας οικογένειας στην Κεφαλλονιά της Ενετοκρατίας, Γαλλοκρατίας, Αγγλοκρατίας. Αναφέρθηκε στους ήρωές της, στον έρωτα και τον θάνατο, τα κατεξοχήν στοιχεία που καθορίζουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου, στην αξία της ιστορικής μνήμης, στον τίτλο του βιβλίου (από τον μύθο των γενών του Ησίοδου που δηλώνουν την φθίνουσα πορεία του ανθρώπινου γένους), στον χρόνο και πως αυτός καθορίζει την ζωή  και γενικότερα έκανε αναφορά στο συνολικό λογοτεχνικό της έργο. Κατόπιν απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μέσα σε ζεστό και φιλικό κλίμα. 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Αδάμ, Αθηνά Κιούση και Διονύσης Κερασιώτης. Η βραδιά έκλεισε με κεράσματα και κρασάκι.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Επτά νησιά που ζουν κάτω από λογής κατακτητές· τυχάρπαστους ηγεμονίσκους, Βενετούς δυνάστες, Γάλλους “αναμορφωτές”, ως τους υπερόπτες Άγγλους, που, επί μισόν αιώνα, επέβαλαν μια Προστασία πιασμένη από το σχοινί της κρεμάλας, μέχρι να υπογράψουν την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα σαν δώρο για την ανάρρηση του Γεωργίου Α’ στον θρόνο της χώρας.

Μια οικογένεια, σ’ ένα από τα επτά νησιά, που διασχίζει τον χρόνο από τον Μεσαίωνα ως τις μέρες μας.

Δυο παιδιά που δεν πρόλαβαν ν’ αγαπηθούν, θυσία στον βωμό των συγκυριών. Δυο άλλα παιδιά που αγαπήθηκαν αψηφώντας την προδιαγεγραμμένη πορεία της ζωής τους.

Μια παλιά κατάρα που κοντεύει να ξεχαστεί ως τη στιγμή που τελικά επιβεβαιώνεται.

Ένα μυθιστόρημα για τα χρόνια που οι άρχοντες δε χτίζουν πια ανθρώπους στα κατώγια τους, μα αρνούνται ακόμα σθεναρά το ξύπνημα των σέμπρων. Μια εποχή στην κόψη, ανάμεσα στο παρελθόν που φεύγει αργόσυρτα και στο μέλλον που έρχεται καλπάζοντας.

Μια οικογενειακή ιστορία από την Κεφαλονιά, τότε που τα Επτάνησα παλεύουν να ενωθούν με την Ελλάδα, τότε που οι αστοί ξεκινούν ν’ αποφασίζουν για τις τύχες τους και οι χωρικοί μαθαίνουν επιτέλους πως είναι και αυτοί άνθρωποι.

DSC08848 DSC08794DSC08835DSC08851DSC08870DSC08873