ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2018 ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, με θέμα «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο», που σχεδίασε και οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιήθηκε από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Για τρεις μήνες, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώθηκαν με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης και προσέφεραν 2.751 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών.

Το ταξίδι στον κόσμο των δεδομένων έληξε και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου με μία συγκινητική γιορτή για γονείς, παιδιά, εμψυχωτές και εθελοντές.
Η κα Αγγελική Γκίκα, μέλος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΣΦΗΤΤΟΣ» και συντονίστρια του προγράμματος, παρουσίασε με εικόνες από τις δράσεις, το θαυμάσιο, δημιουργικό και πρωτότυπο καλοκαίρι, κατά το οποίο τα παιδιά παρατήρησαν και μέτρησαν τον κόσμο μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Με αφετηρία τη Βιβλιοθήκη, καινούργια και παλιά βιβλία και με έμφαση στους αριθμούς, τα παιδιά-ερευνητές παρατήρησαν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, μέσα στους ανθρώπους της πόλης μας, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ έμαθαν πώς να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Τα δεδομένα αυτά, τα παιδιά τα ανέλυαν, τα ερμήνευαν και τα αξιολογούσαν. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών αποτυπωνόταν μετά από κάθε δράση στο προσωπικό ημερολόγιο που τους πρόσφερε η Βιβλιοθήκη. Και όλα αυτά μέσα από τα βιβλία, την ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, την δημιουργία.
Στην συνέχεια κάποια παιδιά και εθελοντές μοιράστηκαν τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις τους από την Καλοκαιρινή Εκστρατεία και οι γονείς περιηγήθηκαν στην έκθεση με το υλικό που συγκέντρωσαν τα παιδιά από τα εργαστήρια του καλοκαιριού.
Μιλώντας ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κιούσης, εξήρε το έργο της Βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργεί χωρίς μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό τα τελευταία 7 χρόνια, ευχαρίστησε θερμά γονείς και παιδιά και συνεχάρη ιδιαιτέρως τους εμψυχωτές και εθελοντές για την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά τους.
Ακολούθησε η βράβευση των εμψυχωτών και εθελοντών και η απονομή δώρων και αναμνηστικών στα παιδιά.
Η γιορτή έκλεισε με απολαυστικά «μελωμένα» κεράσματα, εμπνευσμένα από το φετινό αφιέρωμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στις μέλισσες. που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά από την προηγούμενη μέρα και με νόστιμες τούρτες, γλυκά και αλμυρά που ευγενικά προσέφερε η δεξιοτέχνης ζαχαροπλάστης κα ‘Ασπα Χατζή.

Στη φετινή 7η καλοκαιρινή εκστρατεία, που οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου πραγματοποίησε από 20/6 έως 7/9/2018, (23) δράσεις, τις οποίες παρακολούθησαν (600) παιδιά 4-13 ετών, υλοποιημένες από (15) εμψυχωτές και 6 εθελόντριες. Σε αυτή την προσπάθεια, συνέβαλε επίσης τα μέγιστα, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης το οποίο εργάζεται με 8μηνη σύμβαση.

Ευχαριστίες προς τους ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ: Ζωή Αγγελή, Ειρήνη Αθανασίου, Κυριακή Αναστασίου, Ρούλα Γαλάνη-Νουχάκη, Μαρία Δούζη, Αντωνία Ιωακειμίδου, Αρχοντία Καρακώστα, Αρετή Κεραμά, Χρύσα Κουράκη, Γιάννη Μπιλικιάν, Ελβίρα Μπογιαζτή, ‘Αννα Παπαγεωργίου, Μαρία Παπαχρήστου, Βασιλική Πιστικού, Στεύη Τσούτση και ‘Ασπα Χατζή.
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ : Θεοδώρα Σιδηρουργού, Στέλλα Κοζικοπούλου, Κατερίνα Μινακούλη, Χρυσάνθη Προβίδη, Κατερίνα Προβίδη.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ : Λίτσα Βλάχου, Αννίτα Ευδαίμων, Ευγενία Ρίζου.
ΧΟΡΗΓΟΥΣ: Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Νίκο Λουκά, Γιάννη Πονηράκη, Στέλλα Κώνστα.

Κατά διάρκεια της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας, οι Βιβλιοθήκες αξιοποίησαν εποικοδομητικά την προτεινόμενη από την Εθνική Βιβλιοθήκη βιβλιογραφία 200 τίτλων παιδικών βιβλίων. Οι δράσεις ενέπνευσαν χιλιάδες παιδιά και οι Βιβλιοθήκες μεταμορφώθηκαν σε εργοστάσια δεδομένων, παρατήρησης του κόσμου και αλληλεπίδρασης.

Η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη ενδυναμώνει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και σχεδιάζει πρωτότυπες πανελλήνιες δράσεις για τη νέα σχολική χρονιά.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, παπούτσια και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, παπούτσια και εσωτερικός χώρος

IMG_0063

Η εικόνα ίσως περιέχει: 12 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό