“Κάτι κρυφό μυστήριο” της Καρολίνας Μέρμηγκα-Βιβλιοπαρουσίαση

“Πιστεύω ότι από όλες τις συχνές, υπερβολικά συχνές, παρουσιάσεις που κατά καιρούς γίνονται για τα βιβλία, αυτές που έχουν πραγματικό νόημα και όφελος είναι με τις βιβλιοφιλικές ομάδες που υπάρχουν (ευτυχώς) σπαρμένες πολλές στη χώρα μας –και όχι μόνο στην Αθήνα. Είναι πάντα χαρά και συγκίνηση να ανταλλάσσουμε απόψεις για ένα βιβλίο που ένας έγραψε και πολλοί διάβασαν, όλοι με τον δικό τους τρόπο (ποτέ δυο άνθρωποι δεν διαβάζουν το «ίδιο» βιβλίο). Είναι μεγάλο όφελος και κέρδος για τον συγγραφέα και είναι μεγάλη η χαρά της αποκάλυψης για το πόσοι σοβαροί, ευαίσθητοι και ενημερωμένοι αναγνώστες υπάρχουν.Τέτοια ήταν η χαρά που πήρα και από την άψογη εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου, έστω και διαδικτυακής, και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό»,  Καρολίνα Μέρμηγκα, συγγραφέας

Την συγγραφέα Καρολίνα Μέρμηγκα και το σπουδαίο βιβλίο της «Κάτι κρυφό μυστήριο», εκδ. Μελάνι, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον (45) συμμετέχοντες, στην πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου που πραγματοποίησε η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου την Τετάρτη 21/4/2021.
Μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης εξέθεσαν τις απόψεις τους για το βιβλίο και διάβασαν αποσπάσματα από αυτό. Η συγγραφέας αναφερόμενη στο έργο της, στον ήρωά της τον Ιωάννη Καποδίστρια, στις πηγές και την έρευνά της, στα όρια της μυθοπλασίας και της ιστορίας, παρακίνησε τους συμμετέχοντες σε μία ενδιαφέρουσα και ευχάριστη συζήτηση.
55-vivlo
Από την παρουσίαση της Μίλλυς Κούστα, μέλους της Λέσχης Ανάγνωσης, για το βιβλίο:
«Η κα Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της αναφέρεται στη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Με όμορφη, γλαφυρή γλώσσα μας συστήνει έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο, ίσως τον σημαντικότερο πολιτικό της σύγχρονης Ελλάδας…
Με ευφυή, ευρηματικό τρόπο παρακολουθούμε την συναρπαστική ζωή του ως νεαρού διπλωμάτη κι αργότερα ως σημαντικότατου αξιωματούχου μιας εκ των μεγάλων δυνάμεων της εποχής , πριν αναλάβει τις τύχες ενός ρημαγμένου τόπου , μέσα από τις αφηγήσεις προσώπων που τον γνώρισαν , τον αγάπησαν, τον θαύμασαν, κάποιοι στάθηκαν κριτικά απέναντι του, κάποιοι επικριτικά και κάποιοι τον κατέταξαν ανάμεσα στους εχθρούς τους αλλά ούτε κι αυτοί αρνήθηκαν τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του και το ξεχωριστό ήθος του.
Παρακολουθούμε τον Καποδίστρια από παιδί στην πατρική του γη στην Κουκουρίτσα της Κέρκυρας, στην Πάδοβα ως φοιτητή, στην τσαρική αυλή, στον μεγάλο έρωτα της Ρωξάνδρας Στούρτζα, στην Ελβετία, στην Βενετία, στην Βιέννη με τον Μέτερνιχ, στο Παρίσι και τέλος στην Αίγινα και στο Ναύπλιο όπου ξεκίνησε το κράτος της Ελλάδας και όπου τελείωσαν όλα για αυτόν.
Η κυρία Μέρμηγκα κατάφερε με την δύναμη και την ελευθερία που της δίνει η λογοτεχνία να «πατήσει» σε ιστορικά ντοκουμέντα και να μας δώσει αυτή την σπουδαία μορφή του Καποδίστρια που πέρασε από την Ελλάδα, έλαμψε για 3 χρόνια, 8 μήνες και 21 ημέρες και τόσο άδοξα δολοφονήθηκε από ελληνικά χέρια.
Το βιβλίο το αγαπήσαμε, μας συγκίνησε, μας έμαθε πράγματα για τον ήρωα μας και για την ιστορία του τόπου μας ,στις απαρχές της…
Και μας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση στο τέλος. ‘Ενα τέλος που ήδη γνωρίζαμε…
Μας άφησε όμως και απορίες, ερωτηματικά. Που επιβεβαιώνουν τον εμπνευσμένο τίτλο “του κρυφού μυστηρίου”.”