ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΕΙ

Αποστολή των μικρών εξερευνητών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου την 24/9/2016 ήταν : “Κάτι που μπορεί να θρυμματιστεί”.
Με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας αρχιτέκτονος Αριστέας Δασκαλάκη, αναφερθήκαμε σε υλικά που θρυμματίζονται (γυαλί, ξύλο, πέτρα). Με το θρυμματισμό παράγεται κάτι καινούριο: π.χ. ανακύκλωση γυαλιού, παραγωγή κομπόστ από θρυμματισμό ξερόκλαδων κλπ.
Μελετήσαμε ειδικότερα το θρυμματισμό κεραμικών πλακιδίων και τα εργαλεία (σφυρί, καλέμι, κόφτης). Με αφορμή τα σπασμένα πλακάκια αναφερθήκαμε στο έργο δύο Ισπανών αρχιτεκτόνων, τον A. Gaudi (1852-1926) και S. Calatrava (γεν.1951), οι οποίοι χρησιμοποιούν τα υλικά αυτά για να “ντύσουν” τις κατασκευές τους. Είδαμε φωτογραφίες από έργα τους και παρατηρήσαμε ότι οι φόρμες τους είναι εμπνευσμένες από φυσικές μορφές: “Originality is going back to the origin”, κατά τον Γκαουντί.
Παραδειγματιζόμενοι από τους αρχιτέκτονες φτιάξαμε τη δική μας κατασκευή: συνθέσαμε τα σπασμένα πλακάκια σε ένα ψηφιδωτό, εμπνεόμενοι από το δράκο του πάρκου Γκιουέλ στη Βαρκελώνη (έργο του A. Gaudi).