“ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…” Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020

«ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…»

Αγαπητά παιδιά και γονείς,

Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των οδηγιών που εκδόθηκαν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με εκδηλώσεις και προγράμματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δεν θα πραγματοποιηθεί αυτήν τη χρονιά. Παραμένοντας όμως πιστή στον στόχο της μέσω του τροποποιημένου εκπαιδευτικού της προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα…”, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει καλοκαιρινό πρόγραμμα για όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους των βιβλιοθηκών που θέλουν να διαβάσουν νέα βιβλία και να πραγματοποιήσουν δημιουργικές δράσεις περνώντας ευχάριστα τον χρόνο τους…στη φύση…

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ν.Π.Δ.Δ. «Σφηττός» του Δήμου Κορωπίου, ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, και έχοντας προσαρμόσει τη λειτουργία της σύμφωνα με τις οδηγίες, θα υλοποιήσει διαδικτυακά το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, χωρίς την φυσική παρουσία των παιδιών.

‘Ετσι, το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό…
“ΑλλάΖΩ Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη  στη φύση” αυτή τη φορά, ξεκινώντας τις καλοκαιρινές μας ιστορίες στο σπίτι, στην παραλία, στον κήπο. Στόχος μας είναι αυτό το καλοκαίρι να “γεμίσει” από ιδιαίτερες ιστορίες, δημιουργικές δραστηριότητες, γνώση, διασκέδαση και πολλά ενδιαφέροντα βιβλία!
Ξεκινάμε… Μια σπορά κι έναν καιρό…

Κάθε Τετάρτη μέχρι και τις 02/09/2020, η ΕΒΕ θα προτείνει στις βιβλιοθήκες του ΔΕΒ συνολικά (7) διαφορετικά εργαστήρια, για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με σχετική προτεινόμενη βιβλιογραφία, οδηγίες για την δραστηριότητα και θεωρητικό πλαίσιο που ολοκληρώνει την επιστημονική καταγραφή του κάθε εργαστηρίου.

Εσείς θα μπορείτε να υλοποιείτε τις δράσεις από το σπίτι σας , το εξοχικό σας , τον τόπο των διακοπών σας παρέα με τα παιδιά σας και τους αγαπημένους σας φίλους. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας να σας υποστηρίζουμε σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται διευκρινίσεις και να σας διαθέτουμε συμπληρωματικά και έντυπο υλικό από τη σχετική βιβλιογραφία το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από την Βιβλιοθήκη μας.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ημερομηνία Τίτλος εργαστηρίου
Ιούλιος Η κιβωτός των σπόρων
Ιούλιος Οι σπόροι που πετούν
Ιούλιος Οι σπόροι που κρύβονται
Ιούλιος Παραμυθο- σπορίες
Αύγουστος Το ημερολόγιο της σποράς
Αύγουστος Οι σπείρες στη θάλασσα
Σεπτέμβριος Οι σπείρες στη γη

1ο Εργαστήριο – Η κιβωτός των σπόρων

Σίγουρα θα σε έχουν κάποτε αποκαλέσει “σπόρο” ή θα έχεις ακούσει κάποιον να λέει κοροϊδευτικά “μίλησε και ο σπόρος…”. Αν αναλογιστείς όμως τη σημασία ενός σπόρου σίγουρα θα θεωρήσεις ακόμα και τιμή την προσφώνηση αυτή. Ο σπόρος είναι η αρχή της ζωής, η βασική προϋπόθεση για τα έμβια όντα, το ξεκίνημα μιας διαδρομής που θα καταλήξει σε έναν ώριμο οργανισμό. Όμως πόσο νοιάζονται άραγε οι άνθρωποι για την προστασία των σπόρων; Οι σημερινοί σπόροι διαφέρουν από τους παλαιότερους; Γιατί ένας καλός σπόρος εξελίσσεται σε ένα νόστιμο φρούτο ή λαχανικό;

Στο 1ο μας εργαστήριο θα συλλέξουμε σπόρους της επιλογής μας, θα τους παρατηρήσουμε, θα διερευνήσουμε την προέλευσή τους και θα τους αποθηκεύσουμε σε μια κιβωτό που θα κατασκευάσουμε μόνοι μας.

Ηλικίες : 8-12 ετών
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα

Δηλώστε τη συμμετοχή σας στέλνοντας e-mail : info@koropilib.gr για να σας δοθούν τα δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου. Τα εργαστήρια χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα αξιοποιήσετε και τα δύο μέρη ή προτεινόμενο υλικό από αυτά (π.χ. βιβλιογραφία, αφόρμηση). Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή καθώς και προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία την κιβωτό σας και να τη στείλετε στην Βιβλιοθήκη μας (μέσω email : info@koropilib.gr ή στο messenger της Βιβλιοθήκης)! Εμείς θα την αναδημοσιεύσουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Σας ευχόμαστε ένα όμορφο καλοκαιράκι και θα χαρούμε για την συμμετοχή σας.

Πληροφορίες: Αγγελική Γκίκα, τηλ. 6936298467αρχείο λήψης

https://network.nlg.gr/allazo-selida-apo-ti-vivliothiki-sti/

Φωτογραφία : Πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ -“Ο σπορέας” (1888)