“ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ”

ΜΑΣΚΕΣ 2018ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ :  ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ

Θα εξερευνήσουμε τις μάσκες σε διάφορους πολιτισμούς, όπου η λειτουργία τους συνδέεται με τη μαγεία, τη δύναμη και την εξουσία, το χορό και την ψυχαγωγία.

Πρωτόγονες μάσκες από όλο τον κόσμο:  Περιδιαβαίνουμε  στον κόσμο των πρωτόγονων φυλών, στην Αφρική, στον Ειρηνικό, στην Αμερική, στην Ασία.  Από τους Παπούα μέχρι του Ινουί στην Αλάσκα. Σ’ αυτόν τον κόσμο που τον ονομάζουμε πρωτόγονο, το πραγματικό με το υπερφυσικό μπλέκονται, η μαγεία είναι πάντα κοντά, τα πνεύματα τριγυρίζουν και σε αγγίζουν, οι πρόγονοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Είναι ένας κόσμος γεμάτος ξόρκια και χορούς, ένας κόσμος με αφηγήσεις ανώνυμες και χωρίς γραφή. Ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι και τα ζώα είναι τόσο κοντά που μερικές φορές δεν τα ξεχωρίζεις. Εδώ κάθε μάσκα είναι πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που δείχνει. Δεν είναι όμορφη από μόνη της. Είναι όμορφη γι’ αυτό που αναπαριστά, είναι όμορφη γιατί είναι ιερή και επειδή είναι ιερή κρατάει το δικό της μυστήριο.  Φτιάχνουμε την δική μας μάσκα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Αρχαίες μάσκες : Μαρμάρινες ή ψηφιδωτές απεικονίσεις αρχαίων θεατρικών προσωπείων και μάσκες ελλήνων καλλιτεχνών για θεατρικές αναπραστάσεις αρχαίων τραγωδιών και κωμωδιών. Αντλώντας στοιχεία από τις μάσκες και τα προσωπεία φτιάχνουμε μάσκες για όλους τους ρόλους.

Μάσκες των καλλιτεχνών : Οι καλλιτέχνες του μοντερνισμού αρχίζουν να σχεδιάζουν μάσκες παράλληλα με τη μελέτη των μασκών των πρωτόγονων φυλών που τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα γίνονται γνωστές στην Ευρώπη από το έργο των εθνολόγων και των ανθρωπολόγων. Καλλιτέχνες που ξεκινούν από το Bauhaus όπως ο Όσκαρ Σλεμερ και ο Πωλ Κλε και άλλοι όπως ο Σαούλ Στάινμπεργκ, ο Αλεξάντρ Ζιράρ, που εμπνέεται από τη λαϊκή τέχνη και τις μάσκες του Μεξικού και πολλοί άλλοι. Στην Ελλάδα, οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τις μάσκες των λαϊκών αποκριάτικων δρώμενων.  Φτιάχνουμε μάσκες εμπνευσμένες από τους καλλιτέχνες.

Βενετσιάνικες μάσκες :  Διαβάζοντας το απόσπασμα «Η Αυλή του χρόνου» από το βιβλίο «Η Μίστικα Μαέβα», γνωρίζουμε τις πιο χαρακτηριστικές μάσκες της Βενετίας και φτιάχνουμε με τον δικό μας τρόπο πρωτότυπες βενετσιάνικες μάσκες.