“ΟΙ ΣΠΕΙΡΕΣ ΣΤΗ ΓΗ” 7ο εργαστήρι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

7ο και τελευταίο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα…από τη Bιβλιοθήκη  στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό…” της Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – National Library of Greece

«ΟΙ ΣΠΕΙΡΕΣ ΣΤΗ ΓΗ» (τα σαλιγκάρια)

Αγαπητά παιδιά και γονείς,

Ολοκληρώνεται σήμερα η αποστολή των εργαστηρίων του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη  στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό…”.
Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε συντροφιά σε αυτό το όμορφο ταξίδι.

Στο τελευταίο μας εργαστήριο θα μάθουμε πληροφορίες για τα σαλιγκάρια που με τα μικρά σπειροειδή σπιτάκια τους κάνουν την εμφάνισή τους με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου. Θα γνωρίσουμε τη σημασία ύπαρξης τους στη φύση, τη σύνδεση με το σχήμα της σπείρας.

Έχεις βγει μετά την βροχή σε αυλή του χωριού σου, του νησιού σου ή ακόμη και της πόλης που μένεις; Σίγουρα θα μύρισες το υγρό χώμα, θα θαύμασες τα χρωματιστά άνθη των λουλουδιών που λαμπυρίζουν κάτω από τις νερένιες σταγόνες και θα πήρε το μάτι σου τους μικρούς αθόρυβους φίλους της βρόχινης υγρασίας, τα σαλιγκάρια.
Κάποια από αυτά είναι γυμνά και κάποια κουβαλούν το σπίτι τους, όλα όμως αφήνουν το “σημάδι” τους στο πέρασμα τους. Συνηθίζουν να περιπλανιούνται ανάμεσα στις γλάστρες ή πάνω στα φύλλα των φυτών και μοιάζουν να μας κοιτούν και να μας περιεργάζονται με τις κεραίες τους.
Οι μικροί κοχλιοί, κατά τους Κρήτες, φέρουν επάνω τους τη σπείρα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, προστατεύονται μέσα της και καταφέρνουν να επιβιώνουν χάρη σε αυτή τις περιόδους ξηρασίας. Στο τελευταίο εργαστήριο, θα μπούμε στο “καβούκι” μας και σαν μικροί σαλίγκαροι θα ανατρέξουμε στις αναμνήσεις μας, θα τις απεικονίσουμε και όπως ο Ματίς θα σχηματίσουμε το δικό μας κολάζ σε σχήμα σαλιγκαριού.

Στο τέλος στη δραστηριότητα θα πραγματοποιήσουμε ένα εικαστικό έργο σε σχήμα σαλιγκαριού μέσα από μια βιωματική αναζήτηση αναμνήσεων στο σπίτι μας ή τη Βιβλιοθήκη της πόλης μας.

Στείλτε μας e-mail : info@koropilib.gr για να σας δώσουμε τα αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου, την προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπερσυνδέσμους για βιβλία σε ψηφιακή μορφή καθώς και προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες τα «σαλιγκάρια» σας και να τα στείλετε στην Βιβλιοθήκη μας (μέσω email ή messenger)! Εμείς θα τις αναδημοσιεύσουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Ηλικία : 7 – 10 ετών – Χωρίς κόστος συμμετοχής

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
https://network.nlg.gr/allazo-selida-apo-ti-vivliothiki-st/the-snail-1953

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA