“ΟΙ ΣΠΕΙΡΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” 6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

6ο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη  στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό…” της Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – National Library of Greece

«ΟΙ ΣΠΕΙΡΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» – Μικροί παλαιοντολόγοι

Αγαπητά παιδιά και γονείς,

Φτάνοντας προς το τέλος του καλοκαιριού και συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σας προωθούμε το έκτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη  στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό…”.
Ζούμε σε έναν γαλαξία σπειροειδούς τύπου, οι ανεμοστρόβιλοι, τα δακτυλικά αποτυπώματα, ακόμα και το μόριο του DNA έχουν την μορφή της σπείρας και το αίμα μας κινείται, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, σπειροειδώς! Η σπείρα είναι ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα του κόσμου και εμφανίζεται στον Ελλαδικό χώρο από την παλαιολιθική εποχή. Το ίδιο σχήμα είχαν και τα πανάρχαια οστρακόδερμα, όπως και οι κομψοί σημερινοί συγγενείς τους με τα σπειροειδή κελύφη. Ένα όμορφο γυαλιστερό κοχύλι στον πυθμένα της θάλασσας ή ανάμεσα στα βότσαλα μιας παραλίας “μαγνητίζει” πάντα τα βλέμματα όλων των ανθρώπων.
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος από εμάς έχει ακουμπήσει ένα τέτοιο κοχύλι στο αυτί του για να ακούσει τον ήχο της θάλασσας, να νιώσει για λίγο την γαλήνη των υποβρυχίων ήχων. Σπείρα και κοχύλια μοιάζουν με έναν εκπληκτικό τρόπο ταξιδεύοντάς μας στην ιστορία και τον μαγευτικό βυθό των θαλασσών μας, οδηγώντας μας σε ανασκαφές και ανακαλύψεις.

Στο 6ο εργαστήριό μας θα γνωρίσουμε τα όστρακα, τη σύνδεση τους με την σπείρα, θα διαβάσουμε ιστορίες σχετικές με τα κοχύλια και θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες και έργα τέχνης τους τα οποία έχουν εμπνευστεί από κοχύλια ενώ στη δραστηριότητα θα δημιουργήσουμε ομοιώματα απολιθωμάτων με τα κοχύλια που μαζέψαμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές!

Αυτό το καλοκαίρι µπορούµε να γίνουµε µικροί παλαιοντολόγοι και να αναζητήσουµε απολιθώµατα κοχυλιών κάνοντας τη δική µας ανασκαφή στην παραλία. Αν όµως δεν βρούµε απολιθώµατα –κάτι που είναι πολύ πιθανό–, δεν χρειάζεται να απογοητευτούµε! Θα συλλέξουµε απλά και όµορφα κοχύλια για να δηµιουργήσουµε τα δικά µας απολιθώµατα.

Στείλτε μας e-mail : info@koropilib.gr για να σας δώσουμε τα αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου, την προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπερσυνδέσμους για βιβλία σε ψηφιακή μορφή καθώς και προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες τα ομοιώματα των απολιθωμάτων που θα δημιουργήσετε και να τα στείλετε στην Βιβλιοθήκη μας (μέσω email ή messenger)! Εμείς θα τις αναδημοσιεύσουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Ηλικία : 8 – 12 ετών
Χωρίς κόστος συμμετοχής

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
https://network.nlg.gr/allazo-selida-apo-ti-vivliothiki-st/118601489_1534039006803933_6128870214582546971_o