ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “Μνήμες Τρύγου” του Δημητρίου Μπούκη

Το εξαιρετικό βιβλίο-λεύκωμα του κ. Δημητρίου Μπούκη “ΜΝΗΜΕΣ ΤΡΥΓΟΥ στα Μεσόγεια Αττικής”, εκδ. ΑΩ, παρουσίασε ο Δήμος Κορωπίου με μία όμορφη εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου την Κυριακή 8/11/2015.
Για το βιβλίο μίλησαν η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. “ΣΦΗΤΤΟΣ”, κα Αδαμαντία Μάλλιου, η οποία, αφού αφηγήθηκε τον μύθο του Ικάριου που δείχνει την αιώνια χρήση του οίνου, αναφέρθηκε εκτενώς στο βιβλίο και ευχαρίστησε τον συγγραφέα για τις νοσταλγικές εικόνες για μια ανέμελη εποχή που μας προσέφερε με την καταπληκτική και καλαίσθητη αυτή έκδοση.
Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Πρόφης, λαογράφος-συγγραφέας, αφού διάβασε το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Το καλοκαίρι» και απόσπασμα από το αρχαίο ελληνικό έργο “Δάφνις και Χλόη”, στα οποία υμνούνται “τ’ αμπέλια τα καρπερά” και περιγράφεται η διαδικασία του τρυγητού και του πατητηριού, υπογράμμισε το γεγονός ότι βασικά αυτή η διαδικασία παρέμεινε επί χιλιετίες αναλλοίωτη, για να εξαφανιστεί δυστυχώς στις μέρες μας. Κλείνοντας, συνεχάρη τον κ. Μπούκη και απήγγειλε στίχους του από έργο του σχετικό με τον τρυγητό, που ετοιμάζει αυτή την περίοδο.
Ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Μπούκης αναφέρθηκε στην ανάγκη που τον ώθησε στην δημιουργία αυτού του βιβλίου-λευκώματος, που είναι η διατήρηση της μνήμης μέσα από την καταγραφή με εικόνες και μαρτυρίες. Η καταγραφή του Μεσογείτικου τοπίου, με τους ξεχωριστούς αμπελώνες, η όλη διαδικασία της αμπελοκαλιέργειας, τα μέσα πραγμάτωσής τους και κυρίως η διαδικασία του τρυγητού και της οινοποίησης, πριν την μηχανοκίνηση. Ιδιαιτέρως δε τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Αμπέλου και Οίνου στη Μεσογείτικη γη.
Ο Δήμαρχος Κορωπίου, κ. Δημήτρης Κιούσης, επαίνεσε τον συγγραφέα για το πολύτιμο βιβλίο-λεύκωμα, που αποτελεί παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενιές και συμφώνησε μαζί του για την ιδέα δημιουργίας Μουσείου Αμπέλου και Οίνου στα Μεσόγεια.

DSC01064DSC01050 P1050342 P1050372 P1050358 DSC01078 DSC01017 DSC01021