ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την Κυριακή 7/4/2024 το απόγευμα, η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου και αρκετοί καλεσμένοι υποδέχθηκαν τον συγγραφέα Δημήτρη Κανελλόπουλο σε μία παρουσίαση των βιβλίων του «Στα χρόνια του Κόκκινου Κόμη» και «Ο θάνατος του αστρίτη».

Την παρουσίαση του συγγραφέα και των βιβλίων του έκαναν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Σαπφώ Λιόλη και Αγγελική Γκίκα, οι οποίες εστίασαν στα θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία, όπως :

Τα ήθη μιας κοινωνίας, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η μετανάστευση, η φτώχια, η φυγή, η επιβίωση, το πείσμα για ζωή, ο έρωτας, το μίσος, η αυτοχειρία, η γενέθλια γη αυτή που κρατάει τους ανθρώπους της αλλά και αυτή που τους εξορίζει, που γίνεται μνήμη και μνήμα.

Επίσης, πώς ιδέες και οράματα καταρρέουν και οι άνθρωποι που πίστεψαν πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο με δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη διαψεύστηκαν. Και πώς αλλάζει η μοίρα των ανθρώπων από κάποιους που παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Στην συνέχεια ο συγγραφέας, κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος, εξήγησε τις αφορμές και τις πηγές από τις οποίες άντλησε το υλικό των διηγημάτων του, αναφέροντας ότι πρόκειται για εμπειρίες και βιώματα. Με πλούσιο λόγο, γνώσεις και χιούμορ ο συγγραφέας κράτησε το ενδιαφέρον των καλεσμένων και έκανε μία ζεστή συζήτηση με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και το κοινό, απαντώντας στις ερωτήσεις τους.

——————————————-

Αποσπάσματα από τις παρουσιάσεις:

«Ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει με ιδιαίτερα αριστοτεχνικό τρόπο αρκετές εκφάνσεις των ανθρωπίνων που άπτονται σχεδόν κάθε κοινωνικού περιβάλλοντος. Μας μιλάει για σχέσεις συγγενικές, αδελφικές, συζυγικές, σχέσεις γειτόνων. Με «λιτό λυρισμό», χωρίς να παραφορτώνει με στολίδια το λόγο του, καταφέρνει αρκετές φορές αυτός, ο λόγος δηλαδή, να είναι σχεδόν ποιητικός. Η ζεστή ματιά του για τα ανθρώπινα, το απόσταγμα της βαθιάς γνώσης του για τόσα θέματα, η τρυφερότητα και η νοσταλγία για τον τόπο του που διακρίνεται και από την χρήση της ντοπιολαλιάς, ίσως όλα αυτά και το γεγονός ότι είναι ένας ώριμος λογοτέχνης, έχει ως αποτέλεσμα ένα έργο που κατά το δικό μου τουλάχιστον κριτήριο είναι ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.»

Σαπφώ Λιόλη για το βιβλίο «Ο θάνατος του αστρίτη»

—————————

«Αν και κατέρρευσε η πίστη του διότι αντί για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη συνάντησε τον ζόφο του ολοκληρωτισμού, ο συγγραφέας δεν καταγγέλλει το καθεστώς, το κάνει λογοτεχνία και αφηγείται τις ιστορίες του κρατώντας μία απόσταση και περιγράφοντας το υπαρξιακό αδιέξοδο που δημιούργησε ο σταλινικός ολοκληρωτισμός. Τα συμπεράσματα τα αφήνει σε εμάς, τους αναγνώστες. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Δημήτρη Κανελλόπουλο ως παραμυθά, ως μυθοπλάστη. Γράφει τα διηγήματά του με λιτό, τρυφερό και ανθρώπινο λόγο, με λέξεις κατάλληλες, με εικόνες, με ήχους και φτιάχνει ένα κείμενο που ρέει και κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία.»

Αγγελική Γκίκα για το βιβλίο «Στα χρόνια του Κόκκινου Κόμη»