“ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΝΟΜΠΕΛ” από τον Κώστα Αρκουδέα

Με μεγάλο ενδιαφέρον τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης αλλά και φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου, παρακολούθησαν την Κυριακή 27/1/2019 την παρουσίαση του βιβλίου «Το χαμένο Νόμπελ» του Κώστα Αρκουδέα.

Η κα Γωγώ Σταθάκη, μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης, παρουσίασε με έξοχο και γλαφυρό τρόπο, μία εις βάθος προσέγγιση του βιβλίου, τονίζοντας ιδιαίτερα τον εξαιρετικό τρόπο και την συστηματική έρευνα του συγγραφέα, ο οποίος μας προσέφερε ένα βιβλίο «μικρό μουσείο», ένα εγχειρίδιο-πανόραμα Ιστορίας και Λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Ένα βιβλίο που φωτίζει τις παρασκηνιακές κινήσεις της Σουηδικής Ακαδημίας, της Εκκλησίας, της Πολιτείας, του ακαδημαϊκού κατεστημένου και των πνευματικών ταγών της εποχής, για την μη απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Καζαντζάκη, επιμερίζοντας τις ευθύνες με δικαιοσύνη. ‘Εδωσε έμφαση στα σημεία που ο συγγραφέας εστιάζει στον Καζαντζάκη, παρέχοντας πλούσιο πληροφοριακό υλικό, βιογραφικό και εργογραφικό. Επίσης, αναφέρθηκε στις πληροφορίες που παρατίθενται για το βραβείο Νόμπελ, θεσπισμένο από τον πολεμικό βιομήχανο ‘Αλφρεντ Νόμπελ, για τις συχνά αμφιλεγόμενες επιλογές της Επιτροπής, για τους βραβευθέντες λογοτέχνες, τους υποψήφιους, τους μη βραβευθέντες αλλά και τους αρνητές του Νόμπελ.

Στην συνέχεια o συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας, εξέθεσε την αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου του, τις πηγές που άντλησε το υλικό του και διευκρίνισε λεπτομέρειες που αφορούν στο περιεχόμενό του.

Ο συγκροτημένος λόγος του κ. Αρκουδέα, η αφηγηματική δεινότητα και η καθαρότητα των σκέψεών του, προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού το οποίο έδειξε ιδιαιτέρως ενημερωμένο και έθεσε στον συγγραφέα πάμπολλες ερωτήσεις. Η συζήτηση που ακολούθησε, έδειξε πως όλοι απολαύσαμε μια βραδιά που είχε πολλά να προσφέρει με αφορμή ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί.

IMG_0051 IMG_0063 IMG_0032 IMG_0014 IMG_0011 IMG_0024 IMG_0032 IMG_0084 IMG_0017 IMG_0079 IMG_0092 IMG_0001 IMG_0095 IMG_0065