1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΚΑΙ “Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ”!

Ο Καβάφης «πήγε» στο 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, η αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου φιλοξένησε την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο Καβάφης πάει σχολείο», που υλοποιήθηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά στο 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου, σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Χρίστος Θεοχαρόπουλος που καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τον Αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Ντούνη, την κα Αθηνά Κιούση, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τ. διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου, την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κα Αγγελική Γκίκα, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς.  Ακολούθησαν σύντομες εισηγήσεις από την κ. Μυρτώ Λάβδα και τον κ. Θοδωρή Χιώτη, εκπροσώπους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση για το έργο τους και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιούν, «Ο Καβάφης πάει σχολείο».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μετέφεραν στο κοινό την εμπειρία τους από τη «συνάντησή  τους» με τον Καβάφη. Τον «συνάντησαν» να παρακολουθεί τον Αντώνιο, λίγο μετά την ήττα του στο Άκτιο, ώρα μεσάνυχτα, την ώρα που σύμφωνα με το θρύλο ακούστηκαν οι εξαίσιες μουσικές του μυστικού θιάσου…

Τα παιδιά γνώρισαν τον ποιητή μέσα από τις λέξεις  του κι αυτές τις λέξεις τις έκαναν εικόνες. Εικόνες σημερινές, καθημερινές, σκοτεινές ή λαμπερές αλλά προ πάντων …καβαφικές. Με τις εικόνες διηγήθηκαν την ιστορία, όπως την ένιωσαν. Έβαλαν στις λέξεις του Καβάφη τη δική τους δυναμική και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Οι συντονίστριες του προγράμματος κα Τοπάλη Μαρία, ποιήτρια, και κα Σταφυλίδου Μαριλένα, φωτογράφος, με εξαιρετικό τρόπο παρουσίασαν τη δουλειά που έγινε  και έδωσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εκδήλωσης στα παιδιά. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα των παιδιών στην έκθεση  φωτογραφίας που λειτουργούσε παράλληλα.

1o GymnasioKavafis kavafis kavafis1 Kavafis2